Du behöver
- 0.75 dl risgryn
- 1 dl sötmandel (65 g)
- 1.5 dl grädde (27 eller 40 % fett)
- 1 msk socker
- 0.5 krm salt
- 4 st fikon färska
Gör så här
1
Koka riset i vatten enligt anvisningen på förpackningen. Häll riset i ett durkslag och spola över med kallt vatten.
2
Skålla, skala och hacka mandeln.
3
Vispa grädden och blanda med det avrunna riset. Smaksätt med socker, salt och det mesta av mandelhacket.
4
Dela upp risblandningen i fyra vattensköljda portionsformar och tryck till ytan med en matsked så att riset packars ordentligt.
5
Ställ in formarna i kylen någon timme och lossa sedan kanterna med bordskniv. Stjälp upp mandelriset på serveringsfat och ställ de skurna fikonen runt. Strö resten av mandeln över.
Det är gott att droppa en tesked sött vin eller mandellikör i varje fikon. Ställ in fatet i kylskåp någon timme före serveringen.