Mandelris med fikon

Du kan använda rundkornigt grötris men jag föredrar långkorniga gryn som ger mera tugg.

Du behöver

  • 0.75 dl risgryn
  • 1 dl sötmandel (65 g)
  • 1.5 dl grädde (27 eller 40 % fett)
  • 1 msk socker
  • 0.5 krm salt
  • 4 st fikon färska

Gör så här

1
Koka riset i vatten enligt anvisningen på förpackningen. Häll riset i ett durkslag och spola över med kallt vatten.

2
Skålla, skala och hacka mandeln.

3
Vispa grädden och blanda med det avrunna riset. Smaksätt med socker, salt och det mesta av mandelhacket.

4
Dela upp risblandningen i fyra vattensköljda portionsformar och tryck till ytan med en matsked så att riset packars ordentligt.

5
Ställ in formarna i kylen någon timme och lossa sedan kanterna med bordskniv. Stjälp upp mandelriset på serveringsfat och ställ de skurna fikonen runt. Strö resten av mandeln över.


Kommentar:
Det är gott att droppa en tesked sött vin eller mandellikör i varje fikon. Ställ in fatet i kylskåp någon timme före serveringen.

Scroll to Top