Du behöver
- 100 g smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 2 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl sirap
- 1 msk honung
- 2 tsk färsk ingefära riven
- 2 tsk kanel malen
Gör så här
1
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt muscovadosocker, strösocker, salt, vispgrädde, sirap och honung. Rör om, låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme tills temperaturen är 124º. Rör om då och då under tiden. Kontrollera att kolan håller för kulprovet.
2
Tillsätt ingefära och kanel under omrörning. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt massan kallna och stelna över natten.
3
Såga avlånga bitar med en vågtandad kniv och slå in i smörpapper.
Så gör du kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i en skål med kallt vatten. Ta upp smeten och rulla till en kula. Går inte det, koka massan lite till. Enklast är dock att använda hushållstermometer. Då blir också resultatet bäst.