Du behöver
- 50 g smör
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 st citron rivet skal
- 0.5 dl mandel skållad och hackad
- 0.5 dl solroskärnor rostade
Gör så här
1
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sirap, socker och vispgrädde. Sjud knäcksmeten under omrörning tills temperaturen är 125º. Gör kulprovet om du inte har termometer.
2
Tillsätt citronskal, mandel och solroskärnor och rör om. Fördela smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Förvara knäcken i burk med lock och smörpapper mellan lagren.
Så gör du kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i en skål med kallt vatten. Ta upp smeten och rulla till en kula. Går inte det, koka massan lite till. Enklast är dock att använda hushållstermometer. Då blir också resultatet bäst.