Knäck med citrussmak

Du behöver 50 g smör 2 dl ljus sirap 2 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 st citron rivet skal 0.5 dl mandel skållad och...

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st citron rivet skal
  • 0.5 dl mandel skållad och hackad
  • 0.5 dl solroskärnor rostade

Gör så här

1
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sirap, socker och vispgrädde. Sjud knäcksmeten under omrörning tills temperaturen är 125º. Gör kulprovet om du inte har termometer.

2
Tillsätt citronskal, mandel och solroskärnor och rör om. Fördela smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Förvara knäcken i burk med lock och smörpapper mellan lagren.


Kommentar:
Så gör du kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i en skål med kallt vatten. Ta upp smeten och rulla till en kula. Går inte det, koka massan lite till. Enklast är dock att använda hushållstermometer. Då blir också resultatet bäst.

Scroll to Top