Russinbröd

För att få riktigt fyllig smak har vi använt öl som degvätska men du kan givetvis välja vatten eller mjölk i stället. Livsmedelsverket har undersökt förekomsten av gluten i öl och de eventuella spår som kan finnas ligger under gränsvärdet med undantag för färskt öl.

Du behöver

  • 2 st flaskor öl
  • 4 msk rapsolja
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl fibrex (sockerbetsfiber)
  • 2 dl kesella
  • 2 tsk brödkrydda mald
  • 2 tsk salt
  • 2 dl russin ev
  • 15.5 dl glutenfri mjölmix vi använde Finax

Ugn: 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Värm degvätskan med oljan till fingervärme (37°). Smula jästen och rör ut den i degvätskan.

2
Tillsätt Fiberhusk och Fibrex och låt blandingen stå i 10 minuter.

3
Tillsätt övriga ingredienser men spara ett par deciliter av mjölmixen till efter första jäsningen. Arbeta degen väl innan du täcker över bunken och låter degen jäsa i 30 minuter.

4
Arbeta ihop degen och tillsätt så mycket mjölmix att degen kan hanteras. Forma två längder och lägg dem i smorda långformar där du först har täckt botten med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och låt bröden jäsa i ca 30 minuter.

5
Ställ in formarna i den uppvärmda ugnen och grädda i 40 minuter.

6
Låt bröden kallna i bakduk och frys in det som inte går åt direkt.

Scroll to Top