Oxfilé med svamptopp

Förbered köttet och stek det klart vid servering så slipper du stekos i köket.

Du behöver

  • 4 skiva oxfilé
  • salt och peppar
  • smör eller margarin
  • 1 st schalottenlök
  • 50 g champinjoner
  • 50 g tärnat bacon
  • 1 msk färsk timjan

Sås:

1 st schalottenlök
1 msk smör eller margarin
1 msk socker
2.5 dl vatten
2 msk kalvfond
1.5 dl portvin
salt och peppar
0.5 dl frysta tranbär
1 msk maizena majsstärkelse

Ugn: 200°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna. Lägg köttet på ett ugnsfast fat.

2
Skala och hacka löken. Hacka champinjonerna. Fräs lök, svamp och bacon i smör. Krydda med salt, peppar och timjan.

3
Fördela röran på köttet, täck med folie och sätt in fatet i kylen.

4
Skala och hacka löken till såsen och fräs i smör någon minut. Tillsätt socker och låt det puttra lite. Späd med vatten, fond och portvin och koka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5
Vid servering: Stek köttet klart i ugn i ca 10 minuter. Använd stektermometer och ta ut köttet vid 60° om du vill ha det rosa.

6
Sila såsen och koka upp den tillsammans med tranbär. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten och koka i 3 minuter.

7
Servera köttet med sås, potatiskaka och svartrötter med citron.

Scroll to Top