Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 1 dl flytande fett
- 5 dl mjölk eller motsvarande laktosfritt alternativ
- 2 msk fiberhusk
- 1 dl socker (rå- eller strö-)
- 1.5 krm salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 14.5 dl glutenfri mjölmix vi använde Finax
- 50 g smör mjukt blandat med 2 msk socker
- 1 st ägg uppvispat
Ugn: 200°
Gör så här
1
Rör ut jästen med det värmda degspadet (37°) och blanda med Fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
2
Tillsätt socker, salt och kardemumma samt ungefär 10 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.
3
Slå ihop degen efter jäsningen och arbeta in mer mjölmix i omgångar. Det gör ingenting om det blir lite mjölmix över, huvudsaken är att du kan hantera degen på bordet.
4
Dela degen och forma två runda bullar. Lägg bullarna på plåt och platta till dem med handen så att de blir ca 23 cm i diameter.
5
Gör fördjupningar i bullarna med ett slevskaft och klicka i smörblandningen. Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter och pensla sedan med ägget. Grädda till lagom färg i 20-25 minuter på andra falsen nerifrån. Låt brödet kallna under bakduk och frys in det som inte går åt direkt.