Fänkålskakor

Du behöver 5 dl vatten 0.5 dl rapsolja 1 pkt jäst (50 g) 1 msk fiberhusk 0.5 dl pofiber 2 msk linfrön stötta 0.5 dl...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.5 dl pofiber
  • 2 msk linfrön stötta
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk fänkål
  • 11 dl glutenfri mjölmix vi använde Finax

Ugn: 225°

Det här behövs till 5 hålkakor:

Gör så här

1
Värm vatten och olja till 37°. Smula jästen och rör ut med degspadet. Tillsätt Fiberhusk och Pofiber och låt svälla i 10 minuter.

2
Stöt fänkålsfröna och fortsätt degsättningen med fänkålsfrön, stötta linfrön, sirap, salt och 9 dl av mjölmixen.

3
Låt den väl arbetade degen jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.

4
Arbeta ihop degen 1 dl mjölmix och skrapa ned den på bakbordet bestrött med den sista decilitern mjölmix.

5
Dela upp degen i fem bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och kavla eller klappa ut dem med handen till runda kakor, ca 16 cm i diameter. Ta ut ett hål i varje kaka, ca 3 cm stort. Nagga kakorna med gaffel och låt dem jäsa under bakduk på plåten i ca 25 minuter. Grädda på mittfalsen i den uppvärmda ugnen i ca 20 minuter.

6
Låt hålkakorna kallna i bakduk på galler och frys in dem som inte går åt direkt.

Scroll to Top