Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 5 dl vatten
- 0.5 dl flytande fett eller smält
- 0.5 dl ljus sirap
- 0.5 tsk salt
- 14.5 dl glutenfri mjölmix (med reservation om du använder annan mix än Lailas)
- 1 tsk bakpulver
Till pensling:
1.5 msk flytande fett
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen, värm vattnet med fettet till 37° och lös upp jästen, använd först bara någon deciliter av degspadet och häll på resten när jästen är löst.
2
Tillsätt sirap, salt och ungefär 12 dl av mixen blandad med bakpulvret.
3
Arbeta degen rejält och låt den jäsa övertäckt i ca 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen medan du arbetar samman degen efter jäsningen.
4
Strö ytterst lite mjölmix på bakbordet och lägg upp degen. Dela den i fyra delar och forma runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor och lägg dem på plåt.
5
Nagga med brödnagg eller gaffel och låt jäsa under bakduk i 25–30 minuter.
6
Pensla brödkakorna och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt kallna på galler under duk och frys in det som inte går åt direkt.