Hönökakor

Lailas glutenfria mix har testats fram till degar som lätt ska kunna knådas och kavlas. Därför använde vi den till dessa populära brödkakor.

Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl flytande fett eller smält
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 tsk salt
  • 14.5 dl glutenfri mjölmix (med reservation om du använder annan mix än Lailas)
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling:

1.5 msk flytande fett

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen, värm vattnet med fettet till 37° och lös upp jästen, använd först bara någon deciliter av degspadet och häll på resten när jästen är löst.

2
Tillsätt sirap, salt och ungefär 12 dl av mixen blandad med bakpulvret.

3
Arbeta degen rejält och låt den jäsa övertäckt i ca 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen medan du arbetar samman degen efter jäsningen.

4
Strö ytterst lite mjölmix på bakbordet och lägg upp degen. Dela den i fyra delar och forma runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor och lägg dem på plåt.

5
Nagga med brödnagg eller gaffel och låt jäsa under bakduk i 25–30 minuter.

6
Pensla brödkakorna och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt kallna på galler under duk och frys in det som inte går åt direkt.

Scroll to Top