Brytbröd till fest

Du behöver 0.5 l vatten 0.5 dl rapsolja 1 pkt jäst (50 g) 2 dl hasselnötter (130 g) 2 tsk salt 6 dl grovt rågmjöl...

Du behöver

  • 0.5 l vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 dl hasselnötter (130 g)
  • 2 tsk salt
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 4.5 dl fullkornsvetemjöl (ej grahamsmjöl)

Ugn: 250°/200°

Det här behövs till 24 bullar (12 till varje kaka):

Gör så här

1
Värm vatten och olja till 37°, dvs fingervärme. Smula jästen och rör ut den i omgångar med degspadet.

2
Tillsätt nötterna, saltet och rågmjölet. Arbeta ihop till en deg, arbeta också in det mesta av vetemjölet. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i 45 minuter.

3
Arbeta ihop degen med lite mer vetemjöl om det behövs och skrapa ned den på mjölat bord. Knåda degen lätt och skär den mitt itu. Rulla ut varje halva till en längd och dela upp i 12 bitar. Forma till släta bullar som placeras tätt samman på en papperstäckt plåt så att de bildar två runda kakor. Låt jäsa på plåten i 30 minuter.

4
Skjut in plåten mitt i ugnen och grädda först i den högre temperaturen, 10 minuter. Sänk värmen och grädda färdigt, 20 minuter. Låt kallna på galler. Bröden kan frysas.

Scroll to Top