Filodegspaj med marinerade räkor

Filodegspajen är enkel och snabb att göra.

Du behöver

  • 1 st filodeg kyld
  • 50 g smör smält

Fyllning:

150 g västerbottensost riven
150 g gratängost riven
4 st ägg medelstora
2.5 dl mjölk
salt svartpeppar, nymald

Räkor:

1 dl tomater strimlade
25 g pinjekärnor
1 st vitlöksklyfta skalad
2 msk basilikablad hackade
2 msk parmesanost riven
0.5 dl olivolja
salt svartpeppar
500 g räkor oskalade

Garnera med:

basilikablad
parmesanost flagad

Ugn: 200º

Det här behövs till en pajform ca 23 cm i diameter:

Gör så här

1
Ta filodegen ur förpackningen och lägg kortsidan mot långsidan så att du får en trekant av dubbelvikt deg. Mät och skär bort överflödig deg, så att du får sex kvadratiska ark kvar.

2
Smörj pajformen med smält smör och lägg ut ark efter ark med smält smör emellan varje ark. Pensla även kanterna. Klipp bort snibbarna på arken så att du får en jämn kant.

3
Fyll pajerna med ost. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen, ca 20 minuter i nedre delen av ugnen eller tills fyllningen stannat och fått lite färg.

4
Mixa tomater, pinjekärnor, vitlök och basilika i en mixer. Tillsätt parmesanost, olivolja, salt och peppar. Kör till en slät massa. Lägg över i en skål. Skala räkorna och rör ner i peston.

5
Låt pajen svalna något. Bred räkröran i mitten och dekorera med basilikablad och flagad parmesanost.

Scroll to Top