Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 1 st citron det gula av skalet, finstrimlat
- 4 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 dl strösocker
- 2 st ägg
- 4 st äggulor
Karamell:
2 dl strösocker
2 msk citron pressad saft
3 msk vatten
Dekoration:
myntablad
Ugn: 125°
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Koka socker, citronsaft och vatten till en gyllene karamell, som ryker lätt. Häll karamellen i fyra ugnssäkra portionsformar à 2 dl. Snurra formarna snabbt så att karamellen fördelar sig runt kanten.
2
Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur de svarta fröna. Lägg stång och frön i en kastrull. Tillsätt citronskal, mjölk, grädde och 1/2 dl strösocker och koka upp under omrörning. Ställ åt sidan 15 minuter.
3
Vispa ägg, äggulor och 1/2 dl strösocker lätt. Vispa ner den varma mjölken och blanda ordentligt. Sila blandningen genom en finmaskig sil i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen och grädda 45–60 minuter. Känn efter att de har stannat.
4
Ställ formarna för att svalna och sedan bli riktigt kalla i kylen. Stjälp upp formarna på tallrikar vid serveringen. Dekorera med myntablad.
Låt gärna formarna stå i kylen över natten så att karamellsåsen hinner lösa upp sig.