Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 1 st citron det gula av skalet, finstrimlat
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 4 st äggulor

Karamell:

2 dl strösocker
2 msk citron pressad saft
3 msk vatten

Dekoration:

myntablad

Ugn: 125°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Koka socker, citronsaft och vatten till en gyllene karamell, som ryker lätt. Häll karamellen i fyra ugnssäkra portionsformar à 2 dl. Snurra formarna snabbt så att karamellen fördelar sig runt kanten.

2
Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur de svarta fröna. Lägg stång och frön i en kastrull. Tillsätt citronskal, mjölk, grädde och 1/2 dl strösocker och koka upp under omrörning. Ställ åt sidan 15 minuter.

3
Vispa ägg, äggulor och 1/2 dl strösocker lätt. Vispa ner den varma mjölken och blanda ordentligt. Sila blandningen genom en finmaskig sil i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen och grädda 45–60 minuter. Känn efter att de har stannat.

4
Ställ formarna för att svalna och sedan bli riktigt kalla i kylen. Stjälp upp formarna på tallrikar vid serveringen. Dekorera med myntablad.


Kommentar:
Låt gärna formarna stå i kylen över natten så att karamellsåsen hinner lösa upp sig.