Rabarberpaj

Du behöver 0.75 dl mandel 5 dl vetemjöl 0.5 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 200 g smör eller margarin 2 st äggulor vatten ev 1-2...

Du behöver

  • 0.75 dl mandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 st äggulor
  • vatten ev 1-2 msk kallt

Fyllning:

200 g mandelmassa
3.5 st rabarberstjälk
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Garnering:

florsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med mjöl, socker och vaniljsocker. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt äggulorna och ev kallt vatten. Arbeta raskt ihop till en deg. Låt den ligga kallt ca 1 timme.

2
Tryck ut ca 2/3 av degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet ca 8 minuter. Ta bort folien.

3
Riv mandelmassan grovt och lägg den över pajskalet. Ansa rabarbern och skär den i bitar. Lägg dem i en skål och häll över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Rör om. Fördela allt över mandelmassan.

4
Kavla ut resterande deg till remsor och lägg dem som ett gallermönster över rabarbern.

5
Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fin färg, 20–25 minuter. Sikta över lite florsocker. Bjud vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde till.

Scroll to Top