Mors dags-tårta med jordgubbar

Uppvakta mor med paket och tårta! Den här med marsipan och jordgubbar är både vacker och god, och faktiskt lättare att göra än man kanske tror.

Du behöver

Tårtbotten:

smör
ströbröd
4 st ägg
2.5 dl strösocker
1 dl vatten kokande
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2.5 dl matlagningsgrädde
1 st ägg
1 msk majsstärkelse
2 msk strösocker
1 st vaniljstång snittad och urskrapad

Montering:

2 dl jordgubbssylt
3 dl grädde vispad
1 st rosa marsipanlock med jordgubbssmak
250 g jordgubbar färska
färsk mynta

Ugn: 175°

Det här behövs till 10–12 bitar:

Gör så här

1
Kläm ev fast ett bakplåtspapper i botten av en rund kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vattnet och rör om. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, och blanda ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan kallna i formen.

2
Vispa samman matlagningsgrädde, ägg, majsstärkelse, strösocker och snittad vaniljstång i en rostfri kastrull. Låt koka upp på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värmen när första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Häll över i en bunke och kyl i kallt vattenbad.

3
Dela tårtbotten i 3 delar. Bred jordgubbssylt och vaniljkräm på två bottnar och lägg ihop till en tårta med den tredje botten överst.

4
Bred grädden över tårtan. Skär eller sporra ut marsipanband, lika breda som tårtan är hög, och fäst runt kanten. Dekorera med skivade jordgubbar och mynta.


Kommentar:
Gör gärna tårtan kvällen innan, så blir den saftig och god. Förbered till och med att grädden breds över tårtan. Dekorera med marsipanband och jordgubbar dagen efter.

Scroll to Top