Skållad limpa

Ett saftigt bröd som bakas med ett ljust fullkornsmjöl.

Du behöver

  • 2 dl fullkornsmjöl ljust & milt
  • 2 tsk salt
  • 3 dl kokande vatten
  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 5 dl fullkornsmjöl ljust & milt
  • 9 dl vetemjöl

Ugn: 250°, 200°

Gör så här

1
Häll 2 dl fullkornsvetemjöl i en skål med saltet. Häll över kokande vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter.

2
Tillsätt kallt vatten, rör om och kontrollera att det inte är varmare än 37°. Smula i jästen och rör i honungen.

3
Arbeta in fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

4
Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Platta ut varje bit till en platta och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 40 minuter.

5
Skär ett par snitt med en vass kniv och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i 30 minuter.


Kommentar:
Knacka i botten på bröden, låter de ihåliga är de klara.

Scroll to Top