Du behöver
- 2 dl fullkornsmjöl ljust & milt
- 2 tsk salt
- 3 dl kokande vatten
- 4 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 5 dl fullkornsmjöl ljust & milt
- 9 dl vetemjöl
Ugn: 250°, 200°
Gör så här
1
Häll 2 dl fullkornsvetemjöl i en skål med saltet. Häll över kokande vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter.
2
Tillsätt kallt vatten, rör om och kontrollera att det inte är varmare än 37°. Smula i jästen och rör i honungen.
3
Arbeta in fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
4
Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar. Platta ut varje bit till en platta och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 40 minuter.
5
Skär ett par snitt med en vass kniv och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i 30 minuter.
Knacka i botten på bröden, låter de ihåliga är de klara.