Havrerutor i långpanna

Du behöver 8 dl havregryn gärna med fibrer 1 l mjölk 175 g smör 75 g jäst 0.75 dl sirap vit 2 tsk salt vetemjöl...

Du behöver

  • 8 dl havregryn gärna med fibrer
  • 1 l mjölk
  • 175 g smör
  • 75 g jäst
  • 0.75 dl sirap vit
  • 2 tsk salt
  • vetemjöl ca 2 liter

Ugn: 200º

Gör så här

1
Låt havregrynen svälla ett par timmar eller över natten i lite av mjölken.

2
Smält smöret och häll det i havregrynsblandningen. Lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt vit sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i ca 30 minuter.

3
Ta upp degen och knåda den med resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta lika stor som långpannan. Lägg över degen på bakplåtspappret i långpannan.

4
Skär rutor med en degskrapa och nagga degen med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

5
Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter tills brödet fått fin färg. Bryt isär rutorna och låt dem svalna på bakgaller under bakduk.

Scroll to Top