Du behöver
- 8 dl havregryn gärna med fibrer
- 1 l mjölk
- 175 g smör
- 75 g jäst
- 0.75 dl sirap vit
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 2 liter
Ugn: 200º
Gör så här
1
Låt havregrynen svälla ett par timmar eller över natten i lite av mjölken.
2
Smält smöret och häll det i havregrynsblandningen. Lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt vit sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i ca 30 minuter.
3
Ta upp degen och knåda den med resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta lika stor som långpannan. Lägg över degen på bakplåtspappret i långpannan.
4
Skär rutor med en degskrapa och nagga degen med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
5
Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter tills brödet fått fin färg. Bryt isär rutorna och låt dem svalna på bakgaller under bakduk.