Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 5 dl vatten
- 4 msk rapsolja
- 1.5 msk fiberhusk
- 0.5 dl linfrön krossade
- 1 tsk salt
- 12.5 dl glutenfri mjölmix
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen och rör ut med det ljumma degspadet (37°) av vatten och olja.
2
Tillsätt Fiberhusk och linfrön, och låt stå i 10 minuter. Häll i salt och 3/4 av mjölmixen i omgångar och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.
3
Arbeta ihop degen med ytterligare mjölmix så att du får en deg som kan hanteras. Skrapa ned på bordet och dela i 20 bitar.
4
Forma till bullar och lägg på en papperstäckt plåt. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter till. Grädda i 12–14 minuter på mittfalsen. Bullarna kan frysas.
Vi använde krossade linfrön som inte bara är en bra fiberkälla utan också ger tillskott av järn, kalium och magnesium. Upptagningen i kroppen blir bättre om fröna är krossade, men tänk på att inte överdosera linfrön i någon form, 2 msk per dag inte mer.