Du behöver
- 5 dl vatten
- 0.5 dl flytande fett
- 0.25 pkt jäst ca 12 g
- 0.5 dl kesella
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk brödkrydda t ex fänkål och anis
- 10.5 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas mix som ger en lättkavlad deg)
- 0.5 tsk hjorthornssalt
Ugn: 275°
Gör så här
1
Värm vatten och fett till 37°, s k fingervärme, och rör ut jästen med degspadet.
2
Tillsätt ostmassa, salt, brödkrydda och det mesta av mjölmixen tillsammans med hjorthornssaltet, och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i 45–50 minuter.
3
Tillsätt ytterligare mjölmix och arbeta ihop degen efter jäsningen innan du skrapar ned den på arbetsbordet.
4
Knåda degen och dela den i åtta bitar. Forma bitarna till runda bullar som du kavlar ut till tunna kakor, ca 18 cm i diameter, först med en slät kavel och sedan med en kruskavel.
5
Lägg kakorna på en het plåt som placeras på övre falsen och grädda direkt, ca 3 minuter. Trava brödkakorna på varandra i en fuktig bakduk och linda en bakduk utanpå. Låt kallna. Tunnbröden kan frysas.