Sommarpaj

Smakrik paj med innehållsrik fyllning och vackert garnerad med sommarröda tomater och timjan.

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st squash liten ca 150 g
1 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
150 g blandsvamp färsk
200 g bacontärningar
9 st cocktailtomater
1 msk färsk timjan
2 dl riven ost
3 st ägg
3 dl mjölk
salt och peppar

Garnering:

färsk timjan

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 4-6 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjölsorterna. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt aluminiumfolie runt kanten. Ställ formen kallt på nytt ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Ta bort folien.

3
Ansa och strimla squash och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skiva svampen. Halvera tomaterna.

4
Fräs squash, purjolök, vitlök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in. Fräs ytterligare någon minut med lite mera matfett. Fördela röran i det förgräddade pajskalet.

5
Fräs bacontärningarna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Fördela bacon och tomater över pajen. Strö hackad timjan och ost över det hela.

6
Vispa samman ägg med mjölk, salt och peppar. Häll det över pajen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått lite färg. Strö över färsk timjan.

Scroll to Top