Musselsoppa i termos

Du behöver 1 st musslor kontrollerade, ca 1 kg 0.5 st gul lök hackad 2 st vitlöksklyftor finhackade 2 msk smör 2 dl vin torrt...

Du behöver

  • 1 st musslor kontrollerade, ca 1 kg
  • 0.5 st gul lök hackad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond konc
  • 3 dl grädde
  • 150 g champinjoner skivade
  • 1 st chilifrukt finhackad
  • salt och peppar

Servera med:

1 st purjolök strimlad
färsk timjan
baguette

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skölj och kontrollera att musslorna sluter skalsköldarna. Knacka dem i köksbänken om de inte sluter sig. Förblir de öppna – kasta dem!

2
Fräs lök och vitlök i en gryta med smör & rapsolja. Späd med vitt vin. Höj värmen på plattan till högsta läget och lägg ner musslorna. Sätt på locket och koka musslorna, 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden så att musslorna kommer runt i grytan. När musslorna är kokta öppnar de sig. De som inte öppnat sig kastas!

3
Ta upp musslorna och kyl dem. Lägg i en plastburk och förvara kallt.

4
Tillsätt vatten, kycklingfond och grädde i grytan. Koka upp och tillsätt champinjoner och chilipeppar. Låt soppan sjuda, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll soppan i en uppvärmd termos som bara används för soppor.

5
Ta ut musselköttet från musslorna och lägg upp i soppskålar. Häll på soppan från termosen. Dekorera med några hela musslor, purjolök och timjan. Baguette är gott att bryta och doppa i soppan.


Kommentar:
Förvara inte räkorna i påsen du fått i fiskdisken. Lägg upp dem i en skål och förvara i kylen. Detsamma gäller de färska musslorna.

Scroll to Top