6–8 bitar
Du behöver
fett till formen
3 äggulor
2 ½ dl potatismjöl
2 ½ tsk bakpulver
¾ dl flytande fett
1 ägg
1 ½ dl strösocker
Till marängen:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Till fyllningen:
2 dl vispgrädde
1 liten burk konserverade persikor
jordgubbar (50-150 g)
Ugn: 175°
Gör så här
Pensla en liten långpanna, 20×30 cm, med litet matfett och klä formen med bakplåtspapper.
Dela 3 av äggen i gulor och vitor, och blanda potatismjölet med bakpulver. Ta fram förpackningen med matfett. Om du använder fast fett, smält 75 g och låt svalna.
Vispa gulorna, ägget och sockret till en pösig massa. Tillsätt fettet.
Vispa vitorna till ett fast skum och tillsätt socker och vaniljsocker under fortsatt vispning.
Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten, skrapa ned den i långpannan och bred ut till ett jämnt lager. Täck med marängsmeten och ställ in för gräddning direkt i den uppvärmda ugnen. Placera pannan på andra falsen nerifrån och grädda i drygt 20 minuter.
Låt tårtbottnen svalna innan du delar den tvärs över och lägger på vispad grädde. Täck gräddlagret med bitar av avrunnen persika och skivade jordgubbar och lägg samman. Låt tårtan stå i kylen tills det är dags för servering.