Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten 37
- 1 msk rapsolja kallpressad
- 1 msk honung
- 1 msk salt
- 2 dl dinkel fullkornsmjöl
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- vetemjöl ca 6 dl special
- 75 g valnötter
- 200 g aprikoser mjuka torkade
Ugn: 225–175º
Det här behövs till 2 bröd:
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt rapsolja, honung, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl special.
2
Grovhacka valnötterna och skär aprikoserna i tre delar. Tillsätt dem i degen och arbeta den kraftigt ca 10 minuter i en köksmaskin eller tills den släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Platta till varje del och rulla ihop och forma till två bröd. Lägg dem i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till med mjölad hand i mitten. Låt bröden jäsa, 20 minuter under bakduk.
4
Vänd upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper. Skåra bröden med vass kniv och låt jäsa ytterligare 10 minuter under bakduk.
5
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen vid 225º och sänk temperaturen direkt till 175º. Låt bröden gräddas, ca 40 minuter.
6
Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk.