Laxpaj med gräddfilssås

Du behöver Pajdeg: 2.5 dl vetemjöl 0.5 dl grahamsmjöl 125 g smör 3 msk vatten Fyllning: 6 st champinjoner skivade 4 st knipplök i bitar...

Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
0.5 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:

6 st champinjoner skivade
4 st knipplök i bitar
1 msk smör
300 g kallrökt lax
1 st dill skivad
1 st gräslök skivad

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde
salt svartpeppar

Sås:

3 dl gräddfil
0.5 dl pepparrot nyriven
salt

Ugn: 225º

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Blanda mjölsorterna i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt kallt smör i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll.

2
Ta upp pajdegen och tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Täck pajdegen med plast och ställ in i kylen, ca 30 minuter.

3
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

4
Fräs lök och champinjoner i smör i en stekpanna. Låt svalna. Lägg i botten på pajskalet. Skär laxen i 3 mm tjocka skivor, om du inte använder färdigskivad lax, och lägg ovanpå lök och champinjoner.

5
Strö över skivad dill och gräslök. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en skål. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.

6
Blanda gräddfil och nyriven pepparrot i en skål. Smaka av med salt. Servera pajen med sallad och pepparrotssås.

Scroll to Top