40 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 ½ dl socker
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 16 dl vetemjöl
- 200 g smör rumsvarmt
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
ca 1 dl äppelmos
Pensling:
smält smör
socker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör tills den lösts upp och tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
2
Rör ihop och tillsätt rumsvarmt smör. Arbeta degen väl i maskin tills den är blank. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och kanel. Dela degen i två bitar och kavla ut varje till en platta.
4
Skär i rutor och lägg på en klick smörfyllning och en klick äppelmos. Vik in hörnen och tryck ihop till en bulle.
5
Lägg med skarven ned på plåt med bakpapper och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 8 minuter.
6
Pensla med smält smör och doppa i socker före servering.