Svampsoppa med gratinerad baguette

Ta av den egna skörden eller plocka svamp i affärens grönsaksdisk. Komplettera svampsoppan med gratinerad baguette med ädellost och knapriga valnötter.

Du behöver

  • 1 l svamp ca 300 g, t ex trattkantareller
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 st gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • 1 dl vitt vin

Gratinerad baguette:

1 st baguette
75 g ädelost riven
0.5 dl valnötter hackade

Ugn: 250°

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Rensa svampen, dela de stora. Fräs i smör tills vätskan från svampen kokat in.

2
Tillsätt hackad lök och fräs någon minut. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, mjölk och buljongtärningar och koka upp under omrörning. Koka i 5 minuter.

3
Ta upp några hela svampar och mixa soppan slät. Tillsätt grädde, vin och svamp och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

4
Skiva baguetten och lägg på riven ädelost. Strö över grovt hackade valnötter och gratinera i ca 5 minuter tills osten smält. Servera till soppan.


Kommentar:
Det är gott att smaksätta soppan med lite riven ädelost.

Scroll to Top