Du behöver
- 1 l svamp ca 300 g, t ex trattkantareller
- 2 msk smör eller margarin
- 1 st gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- 1 dl vitt vin
Gratinerad baguette:
1 st baguette
75 g ädelost riven
0.5 dl valnötter hackade
Ugn: 250°
Det här behövs för 4 port:
Gör så här
1
Rensa svampen, dela de stora. Fräs i smör tills vätskan från svampen kokat in.
2
Tillsätt hackad lök och fräs någon minut. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, mjölk och buljongtärningar och koka upp under omrörning. Koka i 5 minuter.
3
Ta upp några hela svampar och mixa soppan slät. Tillsätt grädde, vin och svamp och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4
Skiva baguetten och lägg på riven ädelost. Strö över grovt hackade valnötter och gratinera i ca 5 minuter tills osten smält. Servera till soppan.
Det är gott att smaksätta soppan med lite riven ädelost.