Fläskfilé med päron och grönmögelost

Du får en frisk smak av saftiga päron i grytan med fläskfilé smaksatt med grönmögelost.

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 700 g
  • salt svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 st morötter skivade
  • 150 g champinjoner i bitar
  • 1 st purjolök skivad
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk kycklingfond konc
  • 2 dl grädde
  • 75 g grönmögelost t ex St Agur
  • 2 st päron skalade och i bitar

Servera med:

quinoa
sallad
salt och peppar
600 g potatis mjölig sort
1 st schalottenlök
salt svartpeppar
2 msk smör
olja
äggringar eller utstickare

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor. Torka av köttet med hushållspapper. Salta och peppra snittytan.

2
Bryn köttet på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg sedan över köttet i en låg vid kastrull t ex traktörpanna.

3
Fräs morötter, champinjoner och purjolök i smör ett par minuter och lägg över i grytan. Tillsätt vitt vin, kycklingfond, grädde och grönmögelost. Låt grytan sjuda, ca 10 minuter. Rör om då och då.

4
Skala och kärna ur päronen och dela dem i bitar. Låt bitarna sjuda med i grytan någon minut. Smaka av grytan med salt och peppar. Servera med kokt quinoa och sallad.

5
Bjud pilaffris, lättkokta grönsaker och tomatsalsan till fläskfilén.

6
Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs det tillsammans med bacon. Tillsätt tomatkrosset och låt den mesta vätskan koka in. Smaka av med salt, peppar och socker.

7
Fräs samman mjöl och matfett till bechamelsåsen. Späd med mjölken i omgångar. Låt såsen koka under fortsatt vispning ca 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

8
Varva tomatsås, bechamelsås och cannellonirör i en smord eldfast form. Avsluta med bechamelsås. Strö över riven parmesanost.

9
Täck med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 5-10 minuter.

Scroll to Top