Potatismoussaka

Svensk variant av mosussaka med potatis istället för aubergine

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g lammfärs eller nötfärs
  • 375 g tomater krossade
  • 1 msk kalvfond konc
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • salt svartpeppar

Sås:

3 dl ostsås 8 %
2 dl turkisk yoghurt
1 krm muskotnöt malen
2 dl ost riven, 17 %

Ugn: 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Förbered först potatisen genom att skala och skiva den i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Hacka och fräs lök och vitlök i olja. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med. Späd med tomatkross och tillsätt kalvfond och kryddor. Låt såsen småkoka under lock, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Blanda ostsås med yoghurt och muskot.

4
Varva potatis, köttfärssås och ostsås i en smord form. Avsluta med potatis och ostsås. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen, ca 40 minuter, tills moussakan fått fin färg och potatisen är mjuk. Servera med sallad.

Scroll to Top