25 kakor
Du behöver
- 1.5 dl sötmandel (knappt 100 g)
- 1 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- ¼ tsk salt
- ¾ msk citron rivet skal av en
- 3 dl mjölmix (Finax)
- 1 ½ tsk bakpulver
Ugn: 175°
Gör så här
1
Skålla och skala sötmandeln. Rosta den i en stekpanna så att den får en ljusbrun färg. Låt svalna innan du hackar den grovt.
2
Rör ägg och socker till en luftig massa. Tillsätt vaniljsocker, salt samt citronskal.
3
Blanda mjölmix och bakpulver. Tillsätt mjölmixen och mandelhacket till övriga ingredienser och blanda samman.
4
Skrapa ned degen på bordet som du först har pudrat med mjölmix, och forma den till en längd. Dela den i två bitar och rulla ut till längder.
5
Flytta över dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och forma längderna så att de blir något kortare än pappret.
6
Skjut in plåten på mittfalsen i ugnen och grädda i 15 minuter. Ta ut plåten och låt längderna svalna i 5 minuter innan du skär dem i snittar ca 3 1/2 cm breda.
7
Skjut in plåten i den avstängda ugnen och låt kakorna torka sig spröda i ca 15 minuter. Förvaras i burk med tättslutande lock.