Du behöver
- 10 st digestivekex eller andra glutenfria kex
- 0.5 dl flytande margarin
- 2 msk farinsocker råsocker eller strösocker
- 2 st ägg
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk apelsinskal rivet
- 0.5 tsk kardemummakärnor stötta
- 250 g kesella (1 burk)
- 1 dl crème fraîche
- 2.5 st apelsiner
- 0.5 krm kardemummakärnor stötta
Ugn: 175°
Det här behövs 4–5 bitar:
Gör så här
1
Välj en ugnssäker form med löstagbar kant, ca 16 cm i diameter. Stöt 10 glutenfria kex till 2 dl smulor.
2
Blanda smulorna med flytande margarin och socker. Tryck ut smulblandningen i formen i ett jämnt lager.
3
Vispa ägg och socker, och blanda med apelsinskal, kardemumma, Kesella samt crème fraiche.
4
Bred ut smeten ovanpå smulbottnen och grädda i 45 minuter. Låt cheesecaken svalna av och lossa den sedan från underlaget med hjälp av en vass kniv. (Tycker du att det verkar svårt räcker det att du lossar formens kanter och låter bottenplattan vara kvar vid serveringen.)
5
Skala apelsinerna och skiva dem tunt. Garnera med skivorna, sockra lätt och strö stött kardemumma över.
Cheesecaken kan bakas dagen före och förvaras i kyl över natten. Hittar du inte de glutenfria kexen kan du använda glutenfritt ströbröd istället.