Grillad lammytterfilé med kantarellsås

Riktigt lyxigt och helt rätt i svamptider känns denna rätt på lamm och kantarell.

Du behöver

  • 1 st lammytterfilé
  • salt svartpeppar
  • 2 msk smör smält

Sås:

300 g kantareller färska
1 st schalottenlök hackad
3 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
0.5 dl sherry halvtorr
salt svartpeppar

Potatis:

1 kg mandelpotatis
2 msk smör smält
flingsalt
rosmarinkvistar

Ugn: 225°

1 tsk socker
1.5 dl rödvin
0.5 msk maizena + 1
salt peppar

Det här behövs till ca 4-6 port:

Gör så här

1
Borsta kantarellerna rena. Skär dem i mindre bitar och fräs dem under omrörning i en kastrull med lök och smält smör, tills smöret är genomskinligt.

2
Strö över mjölet och rör om. Späd med matlagningsgrädde och madeira. Rör om och koka upp såsen. Låt den sjuda minst 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Skölj och borsta potatisen. Skär dem på längden i två halvor. Lägg dem i en smord form, strö över flingsalt och lägg på rosmarinkvistar. Stek i mitten av ugnen, 15–20 minuter.

4
Dela filén i portionsbitar. Salta och peppra. Pensla köttet med smält smör och grilla runt om i en het grillpanna, ca 8 minuter. Lägg köttet i folie och låt det vila i 10 minuter. Skär köttet diagonalt och lägg upp det på en såsspegel. Servera med ugnstekt potatis och sallad.

Scroll to Top