Mustig svampsoppa

Har du haft svamplycka i skogen, så går det bra att använda blandad svamp.

Du behöver

  • 200 g champinjoner skivade
  • 1 st palsternacka i tärningar
  • 1 st morot i tärningar
  • 1 st schalottenlök hackad
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 3 msk smör
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 0.5 dl madeira halvtorr
  • salt svartpeppar
  • 2.5 dl matlagningsgrädde

Ugn: 200°

Ugn: 250°

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök

Ugn: 200°

2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Fräs svamp, palsternacka, morot, lök och vitlök i en gryta med smör.

2
Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vatten, grädde, mjölk och madeira. Låt soppan koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

3
Servera soppan med filodegsrullar eller sprödvärmd baguette.

4
Bred sylten över det förgräddade pajskalet och fördela purjolöken ovanpå. Riv ostsorterna och strö det ovanpå.

5
Vispa samman äggen med grädde och mjölk. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen över pajskalet.

6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. (Täck pajen om den vill bli för mörk.)

7
Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.

Scroll to Top