Aprikos- och chèvrefylld lammstek med sås

Lite tid krävs för denna spännande lammstek, men resultatet är väl värt att vänta på.

Du behöver

  • 1 st lammstek benfri
  • salt svartpeppar
  • 1 msk rosmarin hackad
  • 1 st citron rivet skal
  • 10 st aprikoser blötlagda
  • 100 g chèvre getost
  • bindgarn
  • 2 msk smör

Sås:

sky skummad
2 msk kycklingfond konc
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
3 msk redning Maizena

Ugn: 175°

4 dl vispgrädde

Ugn: 225º

Sås:

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk het
salt och peppar
0.5 krm muskotnöt riven

Garnering:

minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till ca 6 port:

Gör så här

1
Ta bort nätet från steken om den är nätad. Snitta upp och platta till den. Salta, peppra och krydda med rosmarin och rivet citronskal.

2
Lägg 6 delade aprikoser och 75 g smulad chèvre över steken och rulla ihop till en fast stek. Bind upp steken med bindgarn.

3
Bryn steken runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnssäker form. Sätt in mätstickan från en digital termometer i mitten av steken. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och stek tills innertemperaturen är 70°. Låt steken vila i 15 minuter innan bindgarnet tas bort och steken skärs upp.

4
Sila skyn från formen i en kastrull, skumma bort det mesta av fettet. Tillsätt fond, vatten, grädde och de 4 resterande aprikoserna.

5
Koka på låg värme tills aprikoserna går sönder. Smaka av med salt och peppar. Red av med brun redning och låt såsen koka i 5 minuter.

6
Skär upp steken i skivor och lägg upp på ett fat. Dekorera med lite sås, smulad chèvre och rosmarin.

7
Servera med ugnsbakad eller kokt potatis och resten av såsen.

Scroll to Top