Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2.5 dl mjölk eller mjölkersättning alternativt äppeljuice
- 0.5 dl flytande fett
- 2 msk råsocker strö-
- 0.5 krm salt
- 6.5 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas som är särskilt lämplig om man ska kavla degen)
Fyllning:
1.5 dl kesella
1 tsk rivet citronskal
1 msk råsocker (strö-)
1.5 dl russin
Pensling:
1 st ägg (uppvispat)
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen med degvätskan (mjölk och fett) som du först har värmt till 37°.
2
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjömixen. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke, ca 30 minuter.
3
Blanda kesellan med citronskal och socker.
4
Slå ihop degen efter jäsningen och skrapa ned den på bordet. Kavla ut den till en rektangel 20×30 cm och bred på kesellablandningen.
5
Fördela russinen över degen och rulla ihop så att skarven kommer underst. Lägg längden på en papperstäckt plåt. Gör skåror på ovansidan med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
6
Pensla med ägg och skjut in plåten i den uppvärmda ugnen på andra falsen nerifrån.
7
Låt stå inne i ca 25 minuter till lagom färg. Flytta sedan över längden på galler. Täck med bakduk medan den svalnar av.
Russinlängden kan frysas.