Russinlängd

Du behöver 0.5 pkt jäst (25 g) 2.5 dl mjölk eller mjölkersättning alternativt äppeljuice 0.5 dl flytande fett 2 msk råsocker strö- 0.5 krm salt...

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2.5 dl mjölk eller mjölkersättning alternativt äppeljuice
  • 0.5 dl flytande fett
  • 2 msk råsocker strö-
  • 0.5 krm salt
  • 6.5 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas som är särskilt lämplig om man ska kavla degen)

Fyllning:

1.5 dl kesella
1 tsk rivet citronskal
1 msk råsocker (strö-)
1.5 dl russin

Pensling:

1 st ägg (uppvispat)

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen med degvätskan (mjölk och fett) som du först har värmt till 37°.

2
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjömixen. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke, ca 30 minuter.

3
Blanda kesellan med citronskal och socker.

4
Slå ihop degen efter jäsningen och skrapa ned den på bordet. Kavla ut den till en rektangel 20×30 cm och bred på kesellablandningen.

5
Fördela russinen över degen och rulla ihop så att skarven kommer underst. Lägg längden på en papperstäckt plåt. Gör skåror på ovansidan med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

6
Pensla med ägg och skjut in plåten i den uppvärmda ugnen på andra falsen nerifrån.

7
Låt stå inne i ca 25 minuter till lagom färg. Flytta sedan över längden på galler. Täck med bakduk medan den svalnar av.


Kommentar:
Russinlängden kan frysas.

Scroll to Top