Du behöver
- 2.5 dl farinsocker
- 0.75 dl ljus sirap
- 0.75 dl vatten
- 150 g smör
- 8 dl glutenfri mjölmix
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk kanel malen
- 0.5 msk kryddnejlikor malda
- 0.75 msk bikarbonat
Ugn: 175°
Gör så här
1
Koka upp farinsocker, sirap och vatten, och rör i fettet som du först har skurit i ett par, tre bitar. Låt fettet smälta och ställ sedan kastrullen åt sidan tills innehållet har kallnat utan omrörning.
2
Tillsätt mjölmixen blandad med kryddor och bikarbonat. Arbeta degen väl innan du formar till en deg, lägger i plastfolie och låter vila i kylen över natten.
3
Pudra bordet med mjölmix. Dela upp degen vid utbakningen så har du lättare att kavla den tunt och ta ut figurer med mått.
4
Lägg ut kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen till lagom färg, ca 10 minuter.
5
Låt pepparkakorna svalna av innan du flyttar över dem på galler. Förvara i burkar med tättslutande lock.
Istället för ingefära, kanel och kryddnejlika går det bra att använda 2 1/2 msk mald pepparkakskrydda.