Krispiga pepparkakor

Antalet kakor du får ut beror förstås på vilka mått du använder, men minst 130 stycken bör det bli. Vi använde Lailas glutenfria mjölmix som gör det lätt att kavla degen.

Du behöver

  • 2.5 dl farinsocker
  • 0.75 dl ljus sirap
  • 0.75 dl vatten
  • 150 g smör
  • 8 dl glutenfri mjölmix
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk kanel malen
  • 0.5 msk kryddnejlikor malda
  • 0.75 msk bikarbonat

Ugn: 175°

Gör så här

1
Koka upp farinsocker, sirap och vatten, och rör i fettet som du först har skurit i ett par, tre bitar. Låt fettet smälta och ställ sedan kastrullen åt sidan tills innehållet har kallnat utan omrörning.

2
Tillsätt mjölmixen blandad med kryddor och bikarbonat. Arbeta degen väl innan du formar till en deg, lägger i plastfolie och låter vila i kylen över natten.

3
Pudra bordet med mjölmix. Dela upp degen vid utbakningen så har du lättare att kavla den tunt och ta ut figurer med mått.

4
Lägg ut kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen till lagom färg, ca 10 minuter.

5
Låt pepparkakorna svalna av innan du flyttar över dem på galler. Förvara i burkar med tättslutande lock.


Kommentar:
Istället för ingefära, kanel och kryddnejlika går det bra att använda 2 1/2 msk mald pepparkakskrydda.

Scroll to Top