Du behöver
- 4 st saltsillfilé urvattnade eller 1 burk inläggningssill, 210 g sill
- 2 st äpplen skalade och tärnade
- 2 st saltgurka tärnad
- 5 st potatis kokta och tärnade
- 1 st rödlök hackad
- 300 g rödbetor inlagda och tärnade
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymald
- 1 krm koriander mald
- rödbetsspad
- 1 msk sirap
Sås:
3 dl gräddfil
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
Dekoration:
4 st ägg kokta
bladpersilja
Det här behövs till 6 port:
Gör så här
1
Låt sillen rinna av och skär den i små tärningar.
2
Blanda sillen med äpple, gurka, potatis, lök och rödbetor i en skål. Smaka av med salt, peppar, koriander, rödbetsspad och sirap.
3
Lägg salladen i en skål eller form och pressa ihop den. Låt den stå kallt till serveringen.
4
Stjälp upp sillsalladen på ett uppläggningsfat och dekorera med skalade och klyftade ägg och bladpersilja.
5
Blanda samman gräddfil, salt och peppar till såsen, och servera till.
Vill du utöka sillbordet med lax? Köp skivad gravad lax och servera med gravlaxsås eller skivad kallrökt lax och servera med pepparrotssås.
Pepparrotssåsen gör du så här: Blanda 2 dl gräddfil, 2 msk majonnäs, salt och peppar och minst 2 msk riven pepparrot.