Du behöver
- 0.5 st purjolök
- 1 msk smör eller margarin
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st morot
- 4 dl vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 0.5 g saffran (1 kuvert)
- 400 g fiskfilé t ex lax eller sej
- peppar
- 1 st rulle kyld smördeg
- ägg
Ugn: 225°
Gör så här
1
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör tillsammans med hackad vitlök och strimlad morot.
2
Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, grädde och saffran, och koka i 10 minuter.
3
Skär fisken i bitar och lägg ner i soppan. Koka i 2 minuter och smaka av med peppar.
4
Häll upp soppan i 8 glas som tål ugnsvärme. Rulla ut smördegen och ta ut rundlar som är lite större än glasen.
5
Lägg smördegsplattorna på glasen och tryck till. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 10 minuter.