Filégryta

Grytan serveras med pasta blandad med zucchini.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 70 g bacon
  • 1 st gul lök
  • 200 g champinjoner eller trattkantareller
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk lingonsylt
  • 1 msk maizena redning
  • timjan färsk

Ugn: 225°

0.5 st burk aprikoser

Gräddsås:

sky ca 2 dl silad från stekningen,
2 dl hönsbuljong av tärning
2.5 msk vetemjöl
2 msk vermouth vit
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa köttet och skär det i skivor. Krydda med salt och peppar, och bryn på båda sidor i smör. Lägg över i en gryta.

2
Skär baconet i bitar och stek tillsammans med hackad lök. Lägg över i grytan.

3
Skär svampen i kvartar och stek i smör. Lägg i grytan och späd med grädde, vatten, fond och soja.

4
Koka ihop i 5–10 minuter. Tillsätt lingonsylt och smaka av med salt och peppar.

5
Red av med redning och koka i 3 minuter. Strö över färsk timjan.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top