Fransk oxfilé (av Eva i Malmö)

Den här rätten är en typisk festrätt och har varit stående hos oss, de åren vi ordnat nyårsfirandet i bekantskapskretsen. Serverar vi den inte blir gästerna besvikna.

Du behöver

  • 1 st oxfilé ca 1,5 kg
  • potatis ca 10
  • 1 st vitlökssmör stor rulle
  • 1 st kryddsmör (kan uteslutas)
  • champinjoner små färska
  • salt och vitpeppar
  • sallad en god

Gör så här

1
Skala och skiva potatisen. Bryn i stekpanna, krydda med salt och peppar. Detta är ganska tidskrävande, då potatisen inte får ligga ovanpå varandra i pannan. Var också försiktig med kryddorna, eftersom pannan inte ska sköljas mellan omgångarna. Lägg efterhand den brynta potasisen i ett ca 1 cm tjockt täcke i en stor smörad ugnsform.

2
Ansa (den tinade) oxfilén och bryn i stekpanna, salta och peppra. Skär därefter filén i ca 5-6 cm tjocka skivor och ställ på högkant över de brynta potatisarna. Obs, inte tätt.

3
Skiva ganska tunt vitlöks- och örtsmör och lägg ovanpå oxfilén. Om någon inte äter vitlök så kan man dela in formen i häften vitlöks- och hälften örtsmör.

4
Sätt in i varm ugn, ca 225 grader. Låt stå tills potatisen är genomstekt (får inte bli hård) ca 15-20 minuter. Då är oxfilén också klar. Under tiden steks svampen, hel, i stekpanna.

5
Servera oxfilé och potatis ur ungnsformen, skiva det återstående vitlöks- och örtsmöret och lägg på ett fat, så att gästerna kan ta efterhand. Lägg även upp champinjonerna separat och servera med en sallad.

Scroll to Top