Purjolökspaj med sweet chiliräkor

Paj är en enkel och alltid omtyckt bjudrätt! Får vi fresta med små purjolökspajer med sweet chilimarinerade räkor till. Blanda en stor skål med sallad och servera till!

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1.5 dl lagrad ost riven
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:

1 st purjolök skivad
1 tsk smör

Äggstanning:

3 st ägg medelstora
2 dl vispgrädde
1.5 msk skaldjursfond konc
salt svartpeppar
0.5 krm kajennpeppar

Till servering:

500 g räkor
2 msk chili sweet sauce
0.5 dl dill hackad

Ugn: 225º

Gör så här

1
Lägg mjölet i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt ost, smör och vatten och mixa till en degboll.

2
Rulla ut degen till en längd och dela i 6 bitar. Tryck ut degen i små pajformar, ca 10 cm i diameter. Täck formarna med plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 minuter. Nagga bottnarna med en gaffel och förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 5 minuter.

3
Fräs purjolöken blank i smör & rapsolja. Fyll pajskalen med purjolök.

4
Vispa samman ägg, grädde och hummer- eller skaldjurfondfond. Salta, peppra och krydda med kajennpeppar. Häll försiktigt äggstanningen över fyllningen. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen, i ca 15 minuter.

5
Låt pajerna svalna något innan man tar ur dem ur formarna. Lägg upp dem på ett fat och strö över lite hackad dill.

6
Skala räkorna och blanda dem med sweet chili sauce och dill. Lägg räkblandningen i en skål och servera till pajerna.

Scroll to Top