Pastasås med gorgonzola

Du behöver 3 st korv kryddiga t ex chorizo 1 st purjolök 2 dl matlagningsgrädde 1 dl crème fraîche 1 dl mjölk 1 msk kalvfond...

Du behöver

  • 3 st korv kryddiga t ex chorizo
  • 1 st purjolök
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl ärter
  • 125 g gorgonzola italiensk grönmögelost
  • salt och peppar

Till servering:

pasta
gorgonzola
sky ca 4 dl
3 msk vetemjöl
2 msk sherry torr
0.5 dl röd vinbärsgelé
salt svartpeppar

Svamptillbehör:

70 g bacontärningar stekta
200 g champinjoner eller kantareller
2 msk smör

Rotfrukter:

0.5 st kålrot i stavar
4 st morötter i bitar
1 kg delikatesspotatis små
10 st steklök skalade
2 msk rapsolja
1 msk flingsalt
2 st rosmarin kvistar

Ugn: 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skiva korven tunt och stek i sitt eget fett. Strimla purjolöken och fräs med korven.

2
Tillsätt grädde, crème fraiche, mjölk och fond och koka i 5 minuter. Lägg i ärter och gorgonzola i bitar.

3
Låt osten smälta ner i såsen och smaka av med salt och peppar. Servera till pasta. Klick över lite gorgonzola vid servering.

4
Sila skyn och mät upp den. Koka upp den under omrörning tillsammans med redningen av vatten och vetemjöl. Späd med grädde och smaksätt med sherry och vinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar och eventuellt soja. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning.

5
Stek bacon och delade champinjoner i en stekpanna, ca 5 minuter. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 4 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag och blanda sedan med champinjoner och bacon. Lägg upp på serveringsfatet tillsammans med steken.

6
Ansa, skala och dela rotfrukterna. Skrubba potatisen ren. Lägg allt i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan och rör om med händerna så att alla bitar blir oljade. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Stek i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Rör om en gång under tiden. Servera steken med sås, vinbärsgelé, de rostade rotfrukterna och svamptillbehör.

7
Lägg upp sparris och tortellini på varma tallrikar och ringla över såsen. Servera genast gärna med någon sallad.

Scroll to Top