Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 50 g smör eller margarin alt 1
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0.25 dl glutenfri mjölmix vi använde Lailas mix som gör degen mer lättkavlad
  • 1 st ägg

Fyllning:

75 g smör eller margarin
0.5 dl strösocker
1.5 tsk kanel

Ugn: 200°

Det här behövs till 1 längd:

Gör så här

1
Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med den fingervarma mjölken. Tillsätt socker, salt och mjölmix och arbeta in det rumstempererade fettet. Arbeta till en smidig deg. Täck över degen och låt jäsa i ca 30 minuter.

2
Gör fyllningen medan degen jäser: blanda smör, socker och malen kanel.

3
Skrapa ned degen på mjölmixat bord och knåda samman degen. Dela degen i två delar och kavla ut till två avlånga plattor. Bre fyllning på degplattorna. Rulla ihop från långsidan och lägg rullen med skarven nedåt. Skär 3–4 cm breda bitar, det ska bli totalt 12 stycken, och ställ dem med snittytan uppåt i en smord långform som rymmer ca 2 liter.

4
Täck över med bakduk och låt jäsa i 25–30 minuter. Pensla längden med uppvispat ägg och grädda på andra falsen nerifrån i ca 20 minuter till lagom färg. Låt svalna under bakduk. Kakan kan frysas.