Du behöver

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk 37
  • 50 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

75 g mandelmassa
30 g smör
1 tsk kardemumma
50 g mandelspån

Pensling och dekoration:

1 st ägg

Ugn: 225°

Det här behövs till ca 20 bullar:

Gör så här

1
Smula sönder jästen i en degbunke och lös upp den med den ljummen mjölk under omrörning.

2
Tillsätt smöret i klickar, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen i ca 10 minuter tills den blir blank och släpper från degbunkens kanter. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangel, som är ca 30×40 cm.

4
Rör samman riven mandelmassa, mjukt smör, stött kardemumma och rostade mandelspån och bred fyllningen över degen. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan.

5
Skär ca 20 stycken trekantiga bitar av degen och tryck till med en bordskniv över den smala delen, så att fyllningen blir synlig i båda ändarna. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på ett bakgaller. Bullarna går bra att frysa.