Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 400 g blandfärs
  • 1 st burk hela tomater 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk worcestershiresås
  • 10 st marinerade soltorkade tomater
  • salt svartpeppar

Potatismos:

800 g potatis mjölig
25 g smör
2 dl mjölk
1 st äggula
salt vitpeppar
1 dl grevéost riven
1 msk persilja hackad

Ugn: 225°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Hacka löken och fräs den i en stekpanna med smör. Tillsätt färsen och stek den smulig. Tillsätt tomater, tomatpuré, worcestershiresås och strimlade, soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar. Låt köttfärssåsen sjuda i 10 minuter.

2
Skala, dela och koka potatisen i saltat vatten tills den är riktigt mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av. Tillsätt smör och mjölk, och mosa sönder potatisen med en ballongvisp eller potatisstöt. Rör ner en äggula och smaksätt moset med salt och vitpeppar.

3
Lägg köttfärssåsen i en smord ugnssäker form med hög kant. Spritsa eller klicka moset över såsen. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Strö över persilja vid serveringen. Servera med en sallad.


Kommentar:
Om du förberett gratängen och förvarat den i kylen, behöver den ca 25 minuter vid 200° för att bli genomvarm.