Du behöver
- 1.5 kg rabarber gärna späd röd
- 6 dl vatten
- 5 st kryddnejlikor
- 500 g strösocker per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat
Det här behövs:
Gör så här
1
Skölj rabarbern väl, men skala den inte. Skär stjälkarna i små bitar.
2
Koka upp vattnet i en rostfri gryta. Tillsätt rabarber och nejlikor. Koka under lock tills rabarbern är sönderkokt.
3
Sila massan genom en silduk, låt saften självrinna i ca 1 timme.
4
Mät saften, koka upp den och tillsätt sockret under omrörning. Koka upp och skumma väl.
5
ut natriumbensoatet i 1/2 dl av saften och rör sedan ner det i grytan.
6
Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor och förslut. Förvara saften svalt.
Skörda och frys in rabarbern skuren i bitar i en plastpåse för kommande behov.