Du behöver

  • 7 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Fyllning:

100 g smör eller margarin
4 msk socker
3 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Lägg ca 6 dl mjöl i en degskål. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa.

2
Smula ner jästen i en liten skål. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.

3
Rör ner jästblandningen i mjölskålen tillsammans med socker, vaniljsocker och salt. Arbeta ihop till en deg. Ta eventuellt mera mjöl om degen är mycket kladdig. Låt jäsa under duk ca 15 minuter.

4
Rör samman matfett, socker och vaniljsocker till fyllningen.

5
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills degen är smidig och blank. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en stor kaka som är ca 1/2 cm tjock. Skär eller sporra ut 12–13 fyrkanter från varje degbit.

6
Fördela fyllningen mitt på varje degbit. Vik upp hörnen till en paket och nyp till så att de håller ihop. Lägg bullarna med skarvarna uppåt i pappersformar och ställ dem på bakplåt. Låt jäsa under duk ca 1 timme.

7
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 5–7 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns lätta.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk. Bullarna går att frysa.


Kommentar:
Lägg gärna bullarna i dubbla pappersformar så håller de formen bättre.