Du behöver

  • 1 st majskyckling ca 2 kg
  • 1 st citron
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st äpple
  • 2 msk smör

Sås:

2 dl sky
4 dl lätt crème fraiche
4 msk redning Maizena
1 tsk soja
1 msk citronmeliss

Servera med:

äppelklyftor stekta
potatis kokt

Ugn: 225°/175°

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in- och utsidan av kycklingen med rivet citronskal, hackad rosmarin, salt och peppar. Dela äpplet i bitar och lägg inuti kycklingen. Bind upp kycklingen och lägg den i en ugnssäker form.

2
Smält smöret och pensla kycklingen med det. Stek i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter vid 225°. Sänk sedan temperaturen till 175° och stek kycklingen till 70° innertemperatur.

3
Sila och mät upp 2 dl sky från ugnsformen, i en kastrull. Skumma bort det mesta av stekfettet från skyn. Vispa med crème fraiche och redning. Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning. Tillsätt soja och hackad citronmeliss. Smaka av.


Kommentar:
Äppelklyftorna steker du i en stekpanna med smör och råsocker, ca 5 minuter.