Du behöver
- 1 st majskyckling ca 2 kg
- 1 st citron
- 1 msk färsk rosmarin
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 st äpple
- 2 msk smör
Sås:
2 dl sky
4 dl lätt crème fraiche
4 msk redning Maizena
1 tsk soja
1 msk citronmeliss
Servera med:
äppelklyftor stekta
potatis kokt
Ugn: 225°/175°
Det här behövs till 6 port:
Gör så här
1
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in- och utsidan av kycklingen med rivet citronskal, hackad rosmarin, salt och peppar. Dela äpplet i bitar och lägg inuti kycklingen. Bind upp kycklingen och lägg den i en ugnssäker form.
2
Smält smöret och pensla kycklingen med det. Stek i nedre delen av ugnen, ca 10 minuter vid 225°. Sänk sedan temperaturen till 175° och stek kycklingen till 70° innertemperatur.
3
Sila och mät upp 2 dl sky från ugnsformen, i en kastrull. Skumma bort det mesta av stekfettet från skyn. Vispa med crème fraiche och redning. Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning. Tillsätt soja och hackad citronmeliss. Smaka av.
Äppelklyftorna steker du i en stekpanna med smör och råsocker, ca 5 minuter.