Du behöver
- 2 skiva vitt formbröd
- 0.75 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 800 g nötfärs
- 1 st ägg
- 0.75 dl örter dill, gräslök, basilika, dragon
- 1 msk lökpulver
- 1 msk dijonsenap
- 1.5 msk kalvfond konc
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymald
Till stekning:
2 tsk smör
Ugn: 225º
Gör så här
1
Skär bort kanterna och smula sönder brödet. Lägg det i en bunke tillsammans med grädde och vatten. Låt brödet svälla i 30 minuter.
2
Tillsätt nötfärs, ägg, örter, lökpulver, senap, kalvfond, salt och nymald svartpeppar. Arbeta ihop till en smidig och ganska fast färs.
3
Olja händerna och rulla små köttbullar och lägg dem på ett bakplåtspapper.
4
Stek köttbullarna i omgångar i ytterst lite matfett i en het stekpanna i ca 6 minuter. Skaka pannan så att köttbullarna får fin färg runt om. Servera antingen köttbullarna på en buffé eller med en gräddfilsås med örter, sallad och kokt potatis.
Tar du för mycket fett i pannan glider köttbullarna på en sida i pannan och kan inte rulla runt.