Du behöver

  • 2 skiva vitt formbröd
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 800 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 0.75 dl örter dill, gräslök, basilika, dragon
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk dijonsenap
  • 1.5 msk kalvfond konc
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald

Till stekning:

2 tsk smör

Ugn: 225º

Gör så här

1
Skär bort kanterna och smula sönder brödet. Lägg det i en bunke tillsammans med grädde och vatten. Låt brödet svälla i 30 minuter.

2
Tillsätt nötfärs, ägg, örter, lökpulver, senap, kalvfond, salt och nymald svartpeppar. Arbeta ihop till en smidig och ganska fast färs.

3
Olja händerna och rulla små köttbullar och lägg dem på ett bakplåtspapper.

4
Stek köttbullarna i omgångar i ytterst lite matfett i en het stekpanna i ca 6 minuter. Skaka pannan så att köttbullarna får fin färg runt om. Servera antingen köttbullarna på en buffé eller med en gräddfilsås med örter, sallad och kokt potatis.


Kommentar:
Tar du för mycket fett i pannan glider köttbullarna på en sida i pannan och kan inte rulla runt.