Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 tsk kardemumma stött
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör mjukt
2 dl hallonsylt
150 g mandelmassa

Pensling:

1 st ägg
50 g mandelsplitter

Dekoration:

florsocker

Ugn: 200°

Det här behövs till 2 längder:

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken så att temperaturen blir 37°. Lös upp smulad jäst i en bunke och rör ut den med degvätskan.

2
Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 30 minuter.

3
Mixa samman smör, hallonsylt och mandelmassa till fyllningen.

4
Knåda samman degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till 25×40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Rulla ihop från kortsidorna.

5
Lägg längderna i två avlånga bakformar med bakplåtspapper. Klipp flikar och lägg dem växelvis åt höger och vänster. Jäs längderna under bakduk, ca 30 minuter.

6
Pensla med ägg, strö över mandelsplitter och grädda på galler längst ner i ugnen, ca 30 minuter. Låt längderna svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid serveringen och skär upp i skivor.