Du behöver
- 125 g smör
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 tsk kardemumma stött
- 1 krm salt
- 1 dl strösocker
- 2 st ägg
- 12 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör mjukt
2 dl hallonsylt
150 g mandelmassa
Pensling:
1 st ägg
50 g mandelsplitter
Dekoration:
florsocker
Ugn: 200°
Det här behövs till 2 längder:
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken så att temperaturen blir 37°. Lös upp smulad jäst i en bunke och rör ut den med degvätskan.
2
Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 30 minuter.
3
Mixa samman smör, hallonsylt och mandelmassa till fyllningen.
4
Knåda samman degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till 25×40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Rulla ihop från kortsidorna.
5
Lägg längderna i två avlånga bakformar med bakplåtspapper. Klipp flikar och lägg dem växelvis åt höger och vänster. Jäs längderna under bakduk, ca 30 minuter.
6
Pensla med ägg, strö över mandelsplitter och grädda på galler längst ner i ugnen, ca 30 minuter. Låt längderna svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid serveringen och skär upp i skivor.