Du behöver

  • smör
  • ströbröd
  • 5 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2.5 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2 st äggulor
0.5 dl strösocker
2 msk smör
2 msk majsstärkelse Maizena
2.5 dl mjölk
0.5 dl matlagningsgrädde
1 msk vaniljsocker

Jordgubbfyllning:

250 g jordgubbar
0.5 dl florsocker
cointreau ev 2 msk

Garnera med:

5 dl vispgrädde
jordgubbar ca 250 g
citronmeliss

Ugn: 175º

Det här behövs till 12 bitar:

Gör så här

1
Smöra och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten.

2
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan stanna i formen, ca 10 minuter, innan den stjälps upp på ett bakgaller med sockrat smörpapper. Låt kakan svalna innan den delas i tre bottnar.

3
Blanda äggulor, socker, smör, stärkelse, mjölk och grädde i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills första bubblan syns. Låt krämen kallna i kallt vattenbad.

4
Tillsätt vaniljsockret och bred krämen på en botten. Blanda små bitar av jordgubbar med florsocker och ev Cointreau. Lägg blandningen på den andra bottnen ovanpå den första. Täck med den tredje.

5
Vispa grädden tjock och bred ett tunt lager på tårtan. Så här långt kan du förbereda. Låt tårtan stå över natten så att den blir saftig. Spritsa resten av grädden runt kanterna. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.