Du behöver

  • 800 g torskrygg eller sejrygg
  • 1 msk salt
  • 800 g potatis färsk
  • 2 msk smör smält
  • 0.5 dl färsk dill

Kantarellpesto:

300 g kantareller gula
2 msk smör
0.5 st gul lök
1 tsk salt
4 st svartpeppar vrid på kvarnen
2 msk olivolja
1 msk rapsolja
2 msk pinjenötter rostade
0.5 kruka färsk basilika
50 g västerbottensost
4 st bladpersilja kvistar

Medelhavsgrönsaker:

1 st zucchini
1 st paprika gul
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st röd lök
1 st purjolök liten
1 st fänkål
2 msk olivolja
1 tsk salt
4 st svartpeppar vrid på kvarnen
0.5 dl vatten

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Lägg torsken i saltat vatten, så det täcker fisken och sjud i 12–15 minuter.

2
Skrubba potatisen. Koka dem och häll av vattnet. Lägg potatisen i smält smör och hackad dill och slunga runt den i kastrullen.

3
Rensa kantarellerna och stek dem i smör med den hackade löken, salt och peppar, tills de får en gyllenbrun färg. Ta upp och lägg på fat för att kallna.

4
Lägg kantareller, lök, olivolja, rapsolja, pinjenötter, basilika och ost i en matberedare med kniv. Mixa försiktigt. Det skall bli ganska grovt. Skeda upp peston och forma till ägg och lägg ovanpå torsken vid serveringen. Garnera med bladpersilja.

5
Skiva zucchini, paprika, rödlök, purjolök och fänkål. Hetta upp en stekpanna rejält och häll i olivoljan. Lägg i grönsakerna och rör om. Stek i ca 3 minuter. Salta och peppra. Häll på vattnet och stek tills att vattnet har avdunstat. Lägg upp på tallrik med torsken ovanpå. Servera med den dillslungade potatisen.