Solrosrutor

Du som inte tål nötter och mandel kan i stället använda solroskärnor i glasyren.

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl flytande fett med råge
  • 2 msk kallt vatten
  • 3 dl glutenfri mjölmix jag använde Finax
  • 1.5 tsk bakpulver

Glasyr:

1.5 dl solroskärnor
0.75 dl flytande fett
4 msk strösocker
2 msk glutenfri mjölmix
1.5 msk mjölk

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smörj lätt och klä en långpanna, som mäter 20×30 cm, med bakplåtspapper.

2
Vispa ägg och socker till en luftig smet. Tillsätt fettet, vattnet och mjölmixen blandat med bakpulvret.

3
Häll smeten i den klädda långpannan och grädda, strax under mitten, i 20 minuter.

4
Glasyr: Rosta solroskärnorna i en het stekpanna utan fett och hacka dem grovt. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning tills blandningen tjocknar.

5
Bred smeten ovanpå kakan och grädda i ytterligare ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan du skär upp den i rutor. Kakan kan frysas.

Scroll to Top